Pompoenstamppot

Aardappelen…In Nederland bijna altijd op het bord te vinden. Zelf ben ik niet echt een fan van de standaard aardappelen, groente en vlees. Aardappelen gebruik ik wel graag in stamppotjes, zoals andijviestamppot of boerenkoolstamppot. Maar zo af en toe is het ook leuk om er eens iets anders mee te maken.
Zo ben ik al een tijdje fan van pompoen, dus wilde ik wel eens kijken of dat nou leuk en lekker verwerkt kan worden in een stamppot.

Meestal koop ik mijn aardappelen in zo’n kilozak. Dan moet ik nog wel even de aardappelen schillen. Alleen vandaag had ik daar geen zin in, dus heb ik heel lui mijn aardappelen meegenomen van de kant-en-klaar afdeling van de supermarkt. En ook de pompoen lag daar al helemaal schoongemaakt voorgesneden klaar. Best handig! (Ook al is het in verhouding vrij prijzig t.o.v. zelf even de moeite nemen om de aardappelen en pompoen schoon te maken)
Nu had ik ook nog spruitjes in de vriezer liggen, dus die heb ik ook nog even toegevoegd.

Een belangrijke voorwaarde voor mij is: 1x stamppot maken en dan (minimaal) 2x stamppot eten. Dus ik wil het gemaakte gerecht altijd kunnen bewaren (in de koeling of in de vriezer) en dan later ontdooien en opwarmen.

Keukentijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20-25 minuten
Portie: 2

Ingrediënten:
600 gram aardappelen
400 gram pompoen(stukjes)
200 gram spruiten
250 gram magere spekblokjes
Optioneel: 1 flinke scheut geheim ingrediënt
Optioneel: 1 plak oude kaas

Bereiden:
De pompoen en aardappelen doe je in een flinke pan met water. Klein beetje zout erbij en lekker 15-20 minuten laten koken. Zodra je met een vork makkelijk in de aardappelen kan prikken zijn ze klaar.
Ondertussen zet je een wok (of koekenpan) op het vuur waar je op laag vuur de spekblokjes laat garen.  Na ongeveer 15 minuten kun je de bevroren spruitjes erbij doen. Die hebben dan nog 6 minuten nodig om te garen en lekker knapperig te blijven.

Wanneer de pompoen en de aardappelen gaar zijn, giet je de pan af.
Met een mixer pureer je de pompoen en de aardappelen goed door elkaar. Een flinke scheut geheim ingrediënt erbij wanneer je van een pittige bijsmaak houdt. Scheur de plak oude kaas in grove stukken en pureer dit door de stamppot heen.

De spruitjes haal je uit de wok en snij ze in halve stukken. De spekjes giet je bij de stamppot inclusief het vet. Roer dit goed door elkaar en tot slot schep je de spruitjes door de stamppot heen.

Eet smakelijk!


Ga jij dit recept ook een keer zelf maken? Dan vind ik het heel erg leuk om jouw resultaat te zien!
Je kunt jouw eindresultaat met mij delen op Facebook of op Instagram, tag Koken voor 1 en gebruik de hashtag #kokenvoor1.


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *