Geroosterde pittige pompoensoep

Soep is een hele makkelijke maaltijd om te nuttigen. Vooral als je snel nog verder of bijvoorbeeld na het sporten. Ik dacht altijd dat het moeilijk en veel werk was, dus kocht pakjes of blikjes in de supermarkt. Dat doe ik nog steeds, want die zijn makkelijk om op voorraad te hebben (en sommige soepen zelf maken vind ik nog steeds veel werk)

Maar…..sinds mijn ontdekking dat zelf soep maken makkelijk, maar voor erg lekker is, maak ik steeds meer soepen zelf. Wel maak ik altijd grotere porties, want de soepen die ik maak zijn ook erg goed in te vriezen en later weer op te warmen.

Pompoensoep heb ik lang niet willen maken. Ten eerste dacht ik pompoen niet lekker te vinden, ten tweede was ik ervan overtuigd dat pompoensoep zelf maken erg veel werk was. En als ik heel eerlijk ben…Ik ga geen uren in de keuken staan voor mijzelf alleen. Dit recept heeft een ruime bereidingstijd, maar dat de tijd dat ik effectief bezig ben is ongeveer een kwartier. Goed te doen toch?

Keukentijd: Ongeveer 15 minuten

Bereidingstijd: 1 uur

Ingrediënten: 
1 middelgrote pompoen (bijvoorbeeld flespompoen)
3 sjalotten
2 teentjes knoflook
Half bakje tijmtakjes
1 rode peper
500 ml water
1 blokje groentebouillon
Zeezout
Olie

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Pak een bakplaat en leg daar een flink stuk bakpapier op.
De pompoen maak ik schoon door de buitenkant even goed onder de kraan te wassen. Na het droogmaken gebruik ik een groot mes om de pompoen doormidden te snijden.
Met een lepel schep ik het middelste vruchtvlees eruit. Dat zijn die draadjes met pitjes. Dan snij ik met dat grote mes de pompoen in schijven, want die gaan de bakplaat op.
Alle schijven pompoen bedekken de gehele bakplaat.

De sjalotten maak je schoon en snij je elke sjalot in kwarten. Die verdeel je ook over de bakplaat. De rode peper halveer je en je verwijdert de pitjes. De helften van de peper leg je ook op de bakplaat. De tenen knoflook kun je door de helft snijden en ook verdelen over de plaat. En tot slot verdeel je de tijmtakjes over alle ingrediënten. Gewoon erop leggen. Ongeveer een halve eetlepel zeezout en flink wat olie zijn de finishing touch voor deze bakplaat.

Dan kan dit zo 45 minuten de oven in.

De bouillon maak ik klaar door in een waterkoker eerst 500 ml water aan de kook te brengen en dan in een pan te doen met het bouillonblokje. Natuurlijk kun je ook het water in een pan doen en aan de kook brengen op het vuur. Zorg ervoor dat de pan groot genoeg is om alle soep in te bereiden.
Als de pompoen na 45 minuten klaar is, dan kan de bakplaat uit de oven gehaald worden. Verwijder de tijmtakjes. Die heb je niet meer nodig.
De knoflook, peper en sjalotjes schep je alvast in de bouillon.
Het vlees van de pompoen snij je nu van de harde buitenkant af en dat vruchtvlees mag direct in de bouillon erbij. Ga door tot alle pompoen in de bouillon zit.
Alles ingrediënten die nu in de pan bouillon zitten ga je met een staafmixer goed mixen tot de gewenste dikte.

Mocht de soep voor jou te dik blijven, dan kun je het aanvullen met water. Tussentijds proeven mag zeker. Mis je nog pit? Je kunt altijd peper (of andere passende kruiden) toevoegen.

Lekker broodje erbij en eet smakelijk!

PS: Met deze hoeveelheden heb je minimaal 2 porties. Laat de soep afkoelen en schep de soep in een bakje (die natuurlijk in de vriezer kan). In de vriezer wegzetten en als je er weer trek in hebt….Ontdooien en opwarmen in een pannetje of gebruik je magnetron.


Ga jij dit recept ook een keer zelf maken? Dan vind ik het heel erg leuk om jouw resultaat te zien!
Je kunt jouw eindresultaat met mij delen op Facebook of op Instagram, tag Koken voor 1 en gebruik de hashtag #kokenvoor1.


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *