Geroosterde bloemkoolsoep Ras el Hanout

Bloemkool, een groente die ik niet graag klaar maak voor 1 persoon. Meestal omdat ik het gewoon te veel vind voor 1 persoon.
Ja, je kan ze tegenwoordig voorverpakt, reeds schoongemaakt, kopen. Alleen de prijs die je daarvoor betaald…Best wel aan de hoge kant. Zeker ten opzichte van de prijs voor 1 hele bloemkool, die je dan nog wel zelf moet schoonmaken.

Maar de laatste tijd zie ik geregeld diverse gerechten met bloemkool. En vaak zo divers dat ik maar eens aan de slag ben gegaan met deze groentesoort. Op Instagram werd ik geïnspireerd door een gerecht van www.jaimyskitchen.nl

Door dat recept is deze soep ontstaan. Doordat je de bloemkool in de oven bereidt, is het geen probleem wanneer de bloemkool al aan de slappe kant is.

De soep maakte ik met de intentie om daar 2 avonden van te eten. Helaas is mij dat niet gelukt, dus ik kan je niet vertellen of invriezen en later opwarmen een goed idee is…Ik kon gewoon niet van de soep afblijven en heb alles heerlijk op zitten lepelen.

Keukentijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten

Portie: 2 (of 1 bij lekkere trek)

Ingrediënten:
Halve bloemkool (zelfs als de bloemkool al slapjes is)
2 sjalotjes
500 ml water
1 bouillonblokje (groente)
Halve eetlepel Ras el Hanout kruiden
2 eetlepels olie
Blikje makreel

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Pak een bakplaat erbij en bedek die met bakpapier.

Zorg ervoor dat je de bloemkool halveert (mits dat nog niet is gedaan) en maak 1 helft schoon. Verwijder de bladeren en snij de halve bloemkool in kleinere stukken. Je kunt ervoor kiezen alleen de roosjes te gebruiken, maar dat hoeft niet. Uiteindelijk pureer je alles, dus geen harde stukjes die overblijven.

Leg alle stukjes bloemkool op de bedekte bakplaat, giet over de bloemkool olie en strooi de Ras el Hanout kruiden erover. Nu nog even alles lekker husselen en de bloemkool verspreiden over de bakplaat.
De bloemkool mag nu 30 minuten de oven in. Plaats de schaal in het midden van de oven. Halverwege schep je de bloemkool nog even om.

Maak alvast een begin met de bouillon. Breng 500 ml water aan de kook. Dit kan door een waterkoker te gebruiken. Met behulp van een maatbeker meet je later de hoeveelheid af. In de maatbeker doe je dan bouillonblokje bij het water.

Maak de sjalotjes schoon en snij in grove stukken.

Zet een pan op het vuur, giet er een beetje olie bij en zodra de pan heet is kun je de sjalotjes aanbakken.
Na een minuut of 2 giet je de bouillon erbij en zet je het vuur laag.

Zodra de bloemkool klaar is, kun je die in de bouillon scheppen.
Aansluitend pak je de staafmixer erbij en pureer je de bloemkool. Het wordt een lekker romige soepje op deze manier. Vind je de soep te dik? Dan voeg je nog water toe.

Nog even laten pruttelen en dan kun je de soep in een bord scheppen.

Maak een blikje makreelfilets open en giet die af. De makreel kan nu zo in de soep gelegd worden.

En:

Eet smakelijk!


Ga jij dit recept ook een keer zelf maken? Dan vind ik het heel erg leuk om jouw resultaat te zien!
Je kunt jouw eindresultaat met mij delen op Facebook of op Instagram, tag Koken voor 1 en gebruik de hashtag #kokenvoor1.


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *