Aubergine Risotto

Aubergine, wat kan je er allemaal mee?
Zelf kom ik meestal niet verder dan grillen/roosteren of verwerken in ratatouille. Ik vind de smaak nogal saai en vermoed dat ik daarom deze groente niet snel gebruik. Toch best jammer, want de aubergine vind ik wel makkelijk voor 1 persoon (mits je hem natuurlijk in 1x gebruikt) en vaak is de prijs ook best gunstig.
Natuurlijk ga ik online weleens op zoek naar inspiratie of ga in kookboeken op zoek, maar eindig dat toch vaak met andere groentes. Wel heb ik wat achtergrondinfo en ideeën gevonden op: https://groentegroente.nl/groentes/aubergine-bereiden/

Sommige risotto gerechten zijn enorm smaakvol en er zijn mensen die daarom liever geen risotto eten. Deze Aubergine Risotto is niet zo heel indringend qua smaak, maar gelukkig niet zo smaakloos zoals ik de aubergine weleens vind.

Wil jij ook eens iets anders eten en dan ook de aubergine erin verwerken? Maak dan dit gerecht.

Ja, net als vele andere recepten risotto, je moet hiervoor wel wat tijd uittrekken. Dat is nu eenmaal het geval met risotto. Het is niet moeilijk, maar een beetje geduld is wel wenselijk.

Risotto vind ik absoluut niet fotogeniek, maar het smaakt iedere keer weer overheerlijk! Krijg jij de smakelijke risotto wel mooi op de foto? Dan zie ik de foto heel erg graag!

Keukentijd: 30 minuten
Portie: 1

Ingrediënten:
1 Aubergine
2 Sjalotjes
75 gr Risottorijst
1 theelepel Oregano
1 flinke scheut witte wijn
1 tomaat
1 Rundvleesbouillonblokje
400 ml water
25 gr Parmezaanse kaas (of oude kaas of pittige kaas)

Bereiden:
Was de aubergine en snij de kop en de kont eraf.
Vervolgens snij je kleine blokjes van de aubergine. Maak ook de sjalotjes schoon en snij in kleine stukjes.

Zet een pan op het vuur en giet er een scheut olie in. Laat de pan goed heet worden.
Ondertussen kun je een waterkoker aanzetten en wanneer het water kookt giet je in een maatbeker 400 ml water en doe je er het bouillonblokje bij.

Zodra de pan op het vuur heet is, doe je de sjalotjes erin. Een minuut aanfruiten en dan kan de aubergine erbij.
Het is belangrijk dat je blijft roeren, want de aubergine trekt het vocht uit de pan en kan aanbakken.
Na een minuut of 3 zie je de aubergine slinken en een bruinige tint krijgen. Nu kun je een scheut witte wijn in de pan gieten. Je blust het geheel nu als het ware. Doe nu ook een theelepel oregano erbij en roeren maar totdat de wijn zo goed als verdampt is.

Tijd om de risottorijst erbij te doen. Goed roeren en je zult na een minuut of 2 zien dat de korrels glazig eruit gaan zien. Zodra je dit ziet giet je 200 ml bouillon in de pan. Je kunt nu ook het vuur onder de pan lager zetten, tussen midden en laag is prima.
Goed roeren en laten sudderen. Langzaam zal de rijst het vocht opnemen. Zodra alle vocht is opgenomen giet je nog eens 100 ml bouillon in de pan totdat ook dit helemaal is opgenomen. Uiteraard roer je geregeld door de risotto zodat het niet aan de pan gaat vast plakken.

Snij ondertussen de tomaat in kleine blokjes.
Nu kun je de laatste 100 ml bouillon erbij gieten en de tomaat doe je er ook gelijk bij.
Wanneer je ziet dat de laatste bouillon bijna is opgenomen door de risotto roer je de kaas erdoorheen. Door de warmte zal de kaas vlot smelten en gaat je gerecht romig maken.

Nu is het nog een kwestie van op je bord scheppen en

Eet smakelijk!


Ga jij dit recept ook een keer zelf maken? Dan vind ik het heel erg leuk om jouw resultaat te zien!
Je kunt jouw eindresultaat met mij delen op Facebook of op Instagram, tag Koken voor 1 en gebruik de hashtag #kokenvoor1.


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *